BÖLÜKBAŞ  SÜLALESİ

Aile Tanımı

Soy Ağacı

Resimler

Hatıralar

Haberler

Mesajlar

Bizden yetişenler

İş adamlarımız

Ordu türküleri

Faydalı linkler

İletişim

Ana sayfa

Çamaş 2006  Aile toplantımız

İstanbul 2006 Aile toplantımız

1.Çamaşlılar dernek pikniği

Bizler bunları yaşadık (1950-60 lı yıllar)

*bizler köydeki evlerimizde  kendilerine ebe unvanı verilen ebe kadınların ellerinde dünyaya geldik. (Ebem Narin geline Allah rahmet eylesin)

 *Bezlerle değil topraklarla bezlendik.çoğu zamanda çıplak kaldık. tiyrek denilen  mamalarla beslendik.

 *3 km yol yürüyerek çamurlu yollardan ilk okula gittik.kışları yakmak için odun da taşıdık.çantamız önlüklerin içi, beslenmelerimiz bir bazlama mısır ekmeği idi.                   o zamanlarda fırın ekmeği (bazar ekmeği,buğday ekmeği) lükstü.meyve  vakti       meyveler da katıklarımız oluyordu.elmaları korumak için tavan aralarında otların içinde saklardık.çoğu zamanda yarı çürümüş yerdik elmaları.

 *oyuncaklarımız bezden toplar ve kabaktan arabalardı.bokuç,ateşlim gibi simdi    isimlerini unuttuğum oyunlarımız vardı.en fazlada hala var olan pelit ve kiraz       ağacındaki büyük salıncakları severdik.

 *kahvaltımız kara lahana çorbası,mısır çorbası bazen de sıcak süttü.mısır ekmeği doğranmış sütü tavsiye ederim, tadına bir bakın.tabi mısır ekmeği bulabilirsiniz.yemeklerimiz kara lahana(lahana çorbası,kavurması,dolması,yemeği,     turşusu ve mısır(sütlü ve ayranlı bazende yoğurtlu çorbası) ağırlıklı idi.tabi ki    mevsiminde taze fasulye diğer birkaç sebze yemeği.keşke ocakta külün içinde  mayalanmış mısır ekmeğinin tadına sizlerde bakabilseydiniz.et yemekleri,sütlaç,keşkek    ve üzüm-incir hoşaflarını ancak ramazanlarda ve bayramlarda tadabilirdik.

 *sadece evin mutfak bölümündeki ocağın etrafında ısınırdık.geceleri  kardeşler     birbirine sarılarak ısınırdık.tek şansımız yatak ve yorganın yün olması idi.suyu 200 m uzaktaki pınar’dan güğümlerle taşırdık.

 *İki sınıflı okulda tek öğretmenle 5 yıl okuduk.(Mustafa Aşkın öğretmenimize uzun ömürler dilerim).

 *dersleri gündüz çalışmak gerekirdi.yoksa idare lambasının gaz kokusuna dayanamazdık.bol bol uyurduk çünkü geceleri aydınlatacak ışık yoktu.

 *ilk defa şehre (Fatsa’ya) ilk okulu bitirirken diploma resmi çektirmek için gittik.ilk motorlu  taşıta da (kamyon) o zaman bindik.denizi,motoru,küçük gemileri,sinemayı      elektiriği vb..pek çok ilkleri fatsa'da gördük.

 *ilk elbiselere de ilk iskarpin ayakkabılara da bu yıllarda kavuştuk. bir elbiseyi en az      bir yıl giydik.gömleklerin yakasını değiştirdik.ayakkabılara da pençe yaptırdık.kömür ütüsüne sahip olana kadar yatak altı ütüsü yaptık.gaz ocaklarında bir şeyler pişirdik.     bir keresinde de ocağı patlatıp yangın tehlikesi geçirdik.

 *orta okul için Fatsa’ya gittiğimizde(1964) 2 odalı evde 3 çocuk kaldık.sadece kışları köyden gelen abla ve annelerimiz bize baktı.fatsa’ya  gelip te o gün geri dönemiyenler bizde misafir oldu.yemek,temizlik vs hep biz yaptık.(tabiî ki yapamadık).

*öğleye kadar deniz kenarında kumda top oynadık oradan da okula gittik.terli terli.    ayda yılda da kubbeli hamama gittik.(şimdiki Fatsa balıkhanesi.)

 *cumartesi öğleye kadar okulda okuyup ya yürüyerek (Fatsa_çavuşbası 18 km) ya      da Çamaş’ın tek otobüsünün üst bagaj kısmında köyümüze gittik.aynı şekilde Pazar akşamları fatsa’ya döndük.yanımız da bakraçta yoğurtlar ve çeşitli yiyeceklerle.3 yıl   aynı şekilde geçti.orta okulu bitirdik.

Sevgili gençler kıyaslayın kendi yaşadıklarınızla.şasırdınız değil mi?.bilmediğiz kelimer  varsa anne babanızdan öğrenin.hangimiz daha şanslıyız.

Lise ve üniversite yaşamımı da merak ediyorsanız yakında devam edecek.

hüsamettin bölükbaş

Bölükbaş sülalesi; çok büyük bir aileler topluğudur.